E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’daki binlerce yıllık tarihi gizem! Eşsiz mimarisiyle dikkat çekiyor

12 Temmuz 2023 Çarşamba 14:56
Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan ve milattan önce 13’üncü yüzyılın son çeyreğine tarihlendirilen Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Özgün taş işçiliği, kabartmalardaki kompozisyon ve açık hava tapınağı olarak düzenlenmesi ile Hitit Uygarlığı'nın diğer kaya anıtlarından ayrılan anıt, 2014 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne "Hitit Kutsal Su Tapınağı” adıyla dahil edilmiş ve bugüne dek fonksiyonunu yitirmeden ayakta kalabilme özelliğiyle dikkati çekiyor.

YAPILIŞ AMACI ŞİMDİLİK BELİRSİZ

Anıtın, kutsal havuza bakan yüzündeki 19 kabartmalı taş blokta tanrı, tanrıça, cin figürleri görülüyor. Merkeze Fırtına Tanrısı ve Güneş Tanrıçası çifti yerleştirilmiş. İki yanlarındaki 10 kanatlı cin ve boğa adam bir güneş kursunu taşıyor. Alt sırada ise, ellerini göğsünde kavuşturmuş beş tanrı sıralanmış. İki baştakiler Dağ Tanrıları. Aralarında, eteği delikliler Yeraltı Kaynağı Tanrıları. Dinsel törenlerde deliklerden akıtılan sular, anıtın arkasındaki bir küçük haznede toplanıp fıskiyeye dönüşüyordu. Restorasyondan sonra fıskiyelerden sürekli su akışı sağlanmış.

Anıtta estetik, dini düzenlemenin yanı sıra özenli bir su mühendisliği çalışması göze çarpıyor. Yandan ve arkadan çıkan kaynak suları, ince bir işçilikle anıta ve havuza verilmiş. Daha sonra bunlar pınarların oluşturduğu dereye bağlanmış. Havuz küçük bir barajı çağrıştırıyor. Günümüzde burası bölge halkının serinleme, balıkavlama, evlerine içme suyu taşıma ve şifa arama mekanı. Büyük olasılıkla durum binlerce yıl öncesinde de bugünkünden farksızdı.

Böylece hem bir Hitit su mühendislik anıtı binlerce yıllık işlevini sürdürüyor, hem de eski bir doğal inanç geleneği yeniden canlanmış oluyor. Ancak anıtın tam olarak neyi simgelediği, neden yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Ekrem Akurgal ve James Mellaart'a göre yakındaki Fasıllar anıtıyla ilişkili. Alman araştırmacı Kurt Bittel ise Kral Tuthaliya'nın yaptırdığı zafer anıtı olabileceğini iddia etmiş. Arkeolog Sırrı Özenir, Boğazkale'de (Hattuşaş) yeni bulunan tablette sınır olarak belirtilen Arimmata Havuzu olabileceğini hatırlatıyor. Kısacası anıt gizemini koruyor.

Eflatunpınar düzenlemeleri sırasında çıkan eserler yine anıtın çevresine yerleştirilmiş. Devasa boyuttaki üç boğa başından oluşan bir başka anıt da Kutsal Havuz'un 10 metre kadar sağına yerleştirilmiş. Böylece tüm alan, tam anlamıyla Hitit dönemini çağrıştıran bir ilkel görünüme bürünmüş.

İşte muhteşem kareler

DİĞER HABERLER