E-gazete
Mutfak kültürümüzün vazgeçilmez alışkanlıklarından biri olan turşu, tadına doyamadığımız meyve ve sebzeleri kışın da tüketebilmek için her sonbahar ve kış mevsimlerinde başvurduğumuz bir tür muhafaza yöntemi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜN VAZGEÇİLMEZİ
Turşu iştah açıcı özelliği ve C vitamini açısından zenginliği sebebiyle tercih edilmesi gereken besinler arasında. Yararlı bakteriler barındırması ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle de bilinir. Turşu yapımı Türk kültürünün vazgeçilmez alışkanlıkları haline gelmiştir.
KONYA'DA TURŞU HAZIRLIĞI BAŞLADI
Konya'da sonbahara sayılı günler kala evlerde kışlık gıda hazırlığı başladı. Vatandaşlar salça, konserve, turşu gibi gıda hazırlıklarını yapıyor. Pazarlarda da salçalık domates ve biber, turşuluk salatalık, biber, lahana, fasulye gibi ürünler vatandaşlara sunuluyor.
MUTFAĞIN VAZGEÇİLMEZLERİ
Evlerde yapılan, mutfağın vazgeçilmezleri olan fasulye, domates, bezelye, bamya gibi sebze konserveleri kış aylarında tüketiliyor. Turşu ise günümüzde her çeşit sebze ve meyve ile yapılarak yine kış aylarında yemeklerin yanında kullanılıyor.
TURŞULUK SEBZE FİYATLARI NE KADAR?
Konya'da semt pazarlarında satılan turşuluk gıda fiyatları önceki yıla göre artış göstermiş durumda. Turşu yapmanın maliyeti de vatandaşları düşündürüyor. Pazar esnafından alınan bilgilere göre, turşuluk sebzelere yönelik talep yoğunluğu bulunuyor ancak artan fiyatlar nedeniyle vatandaşları düşündürüyor.
TURŞU YAPARKEN DİKKAT!
Turşu kurmaya salamura suyunun hazırlanmasıyla başlayın. Salamura için kullanılan musluk suyunun en az bir gece dinlendirilmesi gerekmektedir.
2 kilogram hazırlanacak turşu için 200 gram ince kaya tuzu kullanılmaktadır.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor.
Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
İstenirse 5-6 diş sarımsak, nohut, kereviz, maydanoz da turşuya eklenebilir. Fakat bu ilaveler, turşunun fermantasyonuna bir etki etmiyor, yalnızca farklı bir aroma sağlıyor.
Turşu yaparken dikkat! Turşu kavanozunun kapağının sıkıca kapatılmalı. Aksi takdirde oluşan boşluk, hava yapan turşuda yumuşamaya yol açıyor.
(Meltem Gürbüz)