E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da sayıları arttı! Bal üreticileri isyanda

İnternet Editörü
24 Ekim 2023 Salı 14:18

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da üreticiler tarım teknolojilerini de yakından takip ediyor.

Son teknoloji ekim ve hasat makineleri, modern sulama sistemleri hatta Konya'daki tarlalarda robotları bile görmeniz mümkün hale geldi.

Çiftçilerin işini kolaylaştıran teknolojiler zaman zaman bazı sektörleri de olumsuz etkiliyor.

Arı ölümlerinde artış!

Tarlalarını drone ile ilaçlayan üreticilerin sayısı artıyor. Drone ile yapılan ilaçlama arı ölümlerinin de artmasına sebep oldu.

Özellikle mısır ve ayçiçeği ekili arazilerde zamansız yapılan ilaçlama büyük kıyıma sebep oldu.

Konya'da bal üretimi düştü!

Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, çiftçilerin özellikle saat 17:00'den önce yaptıkları ilaçlama ile arılara büyük zarar verdiğini söyledi.

Zirai ilaçların arıcılık için her zaman tehlike olduğunu vurgulayan Genç, bu tehlikenin bilinçsiz ilaçlama ile daha da arttığını ifade etti.

Konya'da zirai ilaçtan etkilenerek ölen arı sayısında büyük artış gözlemledi. Bahar döneminde aralıksız yağan yağmur ve yaz mevsiminde 40 dereceyi aşan sıcakla birlikte Konya'da bu yıl bal üretiminde ciddi düşüş yaşanmıştı.

Doğal nedenlerle yaşanan kayıplar arıcıların belini bükse de onları en çok üzen kovanlar dolusu arının ölümü oldu.

Acil çözüm bekleniyor!

Arıcılığın tarımsal üretime katkısına değinen Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç "Bal arılarımız dölleme yaparak tarımsal üretime doğrudan katkı sağlıyor. Mısır ve ayçiçeği ekili tarlaları gezen arılar mahsulün güçlü olmasını sağlıyor. Zamansız ve yoğun ilaçlama sektörümüz için bir yıkımdır. Her iki sektörün de devamlılığı için çiftçilerin bilinçlenmesi ve zirai ilaç kullanımının azaltılması gerekiyor. Aksi taktirde sorun bal üretimi ile sınırlı kalmayacak ve doğanın dengesi daha çok bozulacak. Drone ile yapılan ilaçlama daha büyük alanları etkiliyor ve kayıplarımızı daha çok artırıyor. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını bekliyoruz” dedi.

Konya'ya her yıl yaklaşık 3 bin arıcı geliyor.

Yaz ve bahar mevsimi boyunca süren bu göçün zirai ilaç tehlikesi nedeniyle başka bir bölgeye kayması söz konusu…

 

(Meltem Gürbüz)

DİĞER HABERLER