E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da salçalık domatesin fiyatı değişti!

14 Eylül 2023 Perşembe 16:44
Konya’da havalar soğumaya başladı. Salçalık domates satışı hala devam ediyor. Peki, Konya’da salçalık domatesin fiyatı ne kadar oldu?

Konya'da üretilen salçalık domates pazarlarda hala satılmaya devam ediyor. Yemeklerin vazgeçilmez tatlandırıcısı salça yapımı ağustos, eylül aylarında başlıyor.  Mutfakların vaz geçilmez temel ihtiyacı olan Salçalık domates fiyatları, bu hafta havaların soğuk gitmesi ve mahsulde sona yaklaşılmasıyla fiyatı değişti. Geçtiğimiz haftalarda acele edenler yarı yarıya zarar etti.

Salçalık domatesin fiyatı yeniden değişti

Türkiye'de kış hazırlığı olarak yoğun bir şekilde her sezon elde hazırlanan salça yapımı devam ediyor. Mevsim sonu yaklaşırken hızlanan salça yapımı, mutfakların vaz geçilmezi olarak Konya'da hemen hemen herkes yapıyor. Doğal oluşunun yanı sıra ekonomik oluşu nedeniyle de Konya'da her yaz yapılan Salçanın temel maddesi olan domatesin, sezon sonuna girdiğimiz bu günlerde fiyatı yeniden değişti.

Uzun domatesler tercih ediliyor

Konya tarım ekonomisine yüzlerce milyon lira katkı sağlayan domateste hasat çalışmaları devam ediyor. Normal domatesin aksine en güzel salça uzun domatesten yapılıyor. Salçalık domatesin daha az su barındırması salçanın daha hızlı kıvam almasını sağlıyor.

Salçalık domatesin fiyatı

Konya'da geçtiğimiz aylarda salçalık domatesin fiyatları ortalama 7 ile 8 TL arasında tezgahlarda yerini alıyordu. Geçtiğimiz hafta sonu kilo fiyatı 5 TL'ye kadar düşen salçalık domatesin fiyatı her hafta düşüşe geçiyor. Mevsim sonuna yaklaşılmasıyla fiyatı güncellenen salçalık domatesin, 4 TL'ye kadar düştü. Salçalık domatesteki bu fiyat inişi salçalık yapmak için acele edenleri üzdü.

Domates salçası evde nasıl yapılır?

İlk olarak domatesleri iyice yıkayın ve saplarını koparın. Domatesleri büyüklüğüne göre ikiye ya da dörde bölün. Böldüğünüz domatesleri derin bir kaba aktarın. Kabuklarından ayrılması için birkaç gün kapta bekletin ve ara sıra tahta kaşıkla karıştırın.

3-4 gün sonra domatesleri ince delikli bir süzgeç yardımıyla domatesleri çekirdeklerinden ayırın. Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler kırmızı bir püre haline gelecektir.

Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir miktar tuz ekleyip güneşte bekletin.

Güneşte kurutacağınız domates salçasının üzerini ince bir tülbent ile örtüp ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. En geç bir haftada domates salçanız kullanıma hazır olacaktır. Evinizde böyle bir ortama sahip değilseniz domates püresini tencerede kaynatarak ve tuz ilave ederek salça haline getirebilirsiniz. Pişirirken sık sık karıştırmayı unutmayın ki dibi tutmasın.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER