E-gazete
Konya'da kendiliğinden yetişen bitkinin meyvesi zehir saçıyor. Sıklıkla yol kenarlarında veya boş arazilerde görülen bitki doktor tavsiyesi dışında kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açıyor.
Anadolu insanı Ebu Cehil karpuzu ismini vermiş
Yararlı bir bitki olmadığı için Anadolu insanı bu bitkiye eşek hıyarı veya Ebu Cehil karpuzu olarak adlandırmış.
Bitkiyi kimse ekemiyor
Konya'da hiç kimse bu bitkiyi dikemiyor veya yetiştiremiyor. Üretim alanlarının dışında, yıkılmış virane yerlerde bol miktarlarda bulunan bitki, vatandaşlar tarafından ticari veya kar amacı gütmek için yetiştirilmiyor.
Antik çağlarda kötü niyetle kullanılan bitki!
Bir çiçek bitkileri familyasından olan ve bu bitkinin taze meyvesi sıkıldığında, bitkinin tohumlarını da içeren mukus benzeri bir salgı fışkırtan Eşek Hıyarı, meyvesi zehirli olarak biliniyor ve antik çağlarda hamilelikte düşük yapmak için kullanıldığı söyleniliyor.
Sakın kullanmayın! İnsanları zehirliyor
Bitkinin taze sıkılmış suyu, Türkiye'de bitkisel "kocakarı ilacı'' olarak sinüzit tedavisi için doğrudan burun deliklerine uyguladıklarını belirtilen uzman, İnsan sağlığında kullanıldığında tehlikeye yol açtığını ifade etti.
Salgı fışkırtıyor!
Acı hıyar, it hıyarı veya acı kavun olarak da bilinen eşek hıyarının, taze meyvesi sıkıldığında, bitkinin tohumlarını da içeren mukus benzeri bir salgı fışkırtıyor. Bu özelliği nedeniyle, "Fışkırtan hıyar'' olarak ifade edilen bitki, içindeki tohumların kapsül patladığında 36 kilometre hıza ulaşmasını sağlıyor.
Sinüzit tedavisinde kullanılabildiğine dair söylentiler olsa da ciddi zararlara yol açabiliyor. Bu zararlar arasında mukoza tabakasında hasar, boğazda yanma, nefes almada güçlük oluyor. Uzman hekime danışılmadan kullanılması son derece tehlikeli olan bitki, insan sağlığını kötü etkiliyor ve çocuklardan uzak tutulması gerekiyor.
(Sibel Elmas)