E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da ilçe olacak mahalle belli oldu!

23 Ekim 2023 Pazartesi 11:34
Türkiye’de hangi ilçelerin il olacağı konusunda henüz resmi bir açıklanma bulunmazken, sosyal medyada ve internet haber sitelerinde belli başlı ilçeler yer alıyor. Konya’da ise özellikle Ereğli’nin il olacağı düşünülüyor. Peki, Konya’da il olacak ilçe belli ama Ereğli’nin yerini doldurmak için ilçe olacak mahalle belli mi?

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Cumhuriyet'in 100. yılında 100 il, bin ilçe" çıkışıyla bu konu daha da dikkat çekici bir hal aldı. İl olma şartlarını taşıyan ilçelerde ve ilçe olmaya aday olan mahallelerde heyecan arttı.

Konya'da 1154 tane mahalle 31 ilçe bulunuyor

Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip olan Konya, Tarım ve ekonomi alanında da büyük öneme sahip. Toplam 31 ilçesi olan Konya'da 1154 tane mahalle bulunuyor. İdari bölüm olarak daha önceleri Konya'da bazı mahalleler köy iken, 2012 yılındaki yasa değişikliğinden sonra köyler mahalle oldu.

Ereğli il olursa bağlanacak ilçeler

Sosyal medyalarda ve internet haber sitelerinde il olacak ilçeler arasında gösterilen Konya'nın Ereğli ilçesi il olmayı istiyor. Bahçeli'nin önerisi doğrultusunda Ereğli il olursa hangi ilçelerin bağlanacağı da merak konusu oldu. Karaman ve Niğde illerine sınırı bulunan Ereğli'nin çevresinde bulunan ilçeler ise Konya Halkapınar, Karapınar ve Emirgazi, Karaman, Ayrancı ve Niğde, Ulukışla ile Bor yer alıyor.

Konya'da 2 mahalle ilçe olmaya aday

Konya'da Ereğli'nin il olması Konya'nın ilçe sayısını ve yüz ölçümünü düşürecek. Bahçeli'nin önerisi doğrultusunda il olacak ilçelerin yanı sıra bin ilçe sözü ise şehir merkezinden uzak mahalleleri ilgilendiriyor. Konya'da istatistikler ele alındığında 2 mahallenin ilçe olması ön görülüyor.  Peki, bu 2 mahalle hangisi?

İsmil ilçe olmaya aday

Konya'nın hem tarihi hem de doğal güzellikler bakımından en önemli mahallelerden biri olan İsmil, ilçe olmaya aday olan mahallelerden biri. Bir mahallenin ilçe olabilmesi için önce nüfus, ekonomik yapısı, ulaşım ve turizm açısından el verimli olması lazım.

Turizm açısından oldukça uygun

Turizm açısından kaplıcaları ile meşhur olan İsmil'e ulaşım ve yaşam şartları yüksek bir mahalle. Karatay'a bağlı olan İsmil, Karatay Belediyesi'nin öncülüğünde yollar ulaşım açısından yüksek standartlara uygun. Ayrıca Konya'nın önemli Termal yerlerinden biri olan İsmil, turizm açısından da oldukça uygun.

İsmil'in nüfusu

Doğası ve tarihi ile önemli bir konuma sahip olan İsmil'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin son verilerine göre toplam nüfusu 5 bin 736'dır.

İsmil'e hangi mahalleler bağlanır?

Konya'da ilçe olacak mahalle İsmil olursa yakınlarındaki mahallelerden Ovakavağı, Türkmenkarahüyük, Büyükaşlama, Akçayazı, Küçükaşlama, Hayıroğlu ve Beşağıl'ın İsmile bağlanmasıyla toplam nüfusu 12 bin 692 olacak.

Konya'da ilçe olmaya aday olan bir diğer ilçe

Konya'da ilçe olmaya aday olan diğer mahalle ise Sarayönü ilçesinin Ladik Mahallesi oluyor. 22 Haziran 1959'da belediye statüsü alarak beldeye dönüşen Ladik, 1960 yıllarında kasabaya Halıcı ismi verilmiş ve resmi kayıtlarda Halıcı olarak yer almış olsa da yöre insanı tarafından bu isim benimsenmemiş ve tekrar Ladik olarak değiştirildi. Belde olan Ladik 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu.

Ladik'in nüfusu

En son verilere göre Ladik'in toplam nüfusu 10 bin 294'dür. İlçe olmaya hak kazanırsa Ladik'e bağlanacak mahallelerle nüfusu daha fazla artacaktır.  Konya'nın önemli bir mahallesi olan Ladik, Sarayönü ve Kadınhanı ilçesine gidilen yol güzergahında yer alıyor.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

 

DİĞER HABERLER