E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da ev yapımı biber salçasının fiyatı belli oldu!

21 Ağustos 2023 Pazartesi 22:19
Konya’da salçalık biber satışının başlamasının üzerine ev yapımı biber salçasını da ev hanımları yapmaya başladı. Peki Konya’da ev yapımı biber salçasının fiyatı ne kadar?

Konya'da salçalık biberler pazarda yerini almaya başladı. Yemeklerin vazgeçilmez tatlandırıcısı biber salçasını ev kadınları yapmaya başladı.

Ağustos, Eylül aylarında yapımına başlanan biber salçasının fiyatı ise almak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Biber salçası bilimsel tabiriyle kırmızı biber veya tatlı uzun biber ve tuzdan yapılmış, Türkiye kökenli kalın, koyu kırmızı bir macundur. Biberlerin sapları ve tohumları çıkarılır ve daha sonra biber ezilir ve tuz eklenerek yapılıyor. Tencere yemeklerinin olmazsa olmazı olarak nitelendiriliyor.

Mutfağın vazgeçilmezi

Salçalık biberin piyasaya çıkmasıyla beraber kendi salçasını kendi eliyle yapmak isteyen ev kadınları pazarlara akın ederek en iyi biberi seçme yarışına giriyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte güneşin altında kızaran salçalık biberler özenle salça yapılıyor ve müşterilerle buluşuyor.

Biberle yapılan ev yapımı salça kış aylarının daha lezzetli yemekler tüketerek geçirmenin tek yolu. Salçasız yemek, ne damak zevkinize hitap eder, ne de mutfağın vazgeçilmezidir.

Ev yapımı biber salçası bu yıl ne kadar? 

En güzel salça uzun ve tombul biberden yapılıyor. Salçalık biberin daha az su barındırması salçanın daha hızlı kıvam almasını sağlıyor.

Son zamanlarda artan enflasyon ve maliyetler nedeniyle biber salçasına da zam geldi. Konya'da bu yıl ev yapımı biber salçasının fiyatı ise çoğu kişi tarafından merak ediliyor.

Konya'da ev yapımı biber salçası kaç TL?

Konya'da ev yapımı biber salçasının sabit bir piyasası olmadığı için bu yıl 1 kilosu 180-220 TL arasında satışa sunuluyor.  Geçtiğimiz yıla göre üretim ve yol maliyetlerinin artması. Doğal olarak fiyatlarda yansıdı. Bu yıl ev yapımı biber salçasının 1 kilosu 180-220 TL arasında satışa sunuluyor.

Biber salçası nasıl yapılır?

Bol suda yıkadığınız biberleri ve salçaya acılık vermesi adına kullanacağınız acı sivri biberlerin sap kısımlarını bıçak yardımıyla kesin. Çekirdek kısımlarını çıkartın.

Zedesiz ve etli biberleri gelişigüzel iri parçalar halinde doğrayın. Aralarına az miktarda kaya tuzu serperek derin ve kapaklı bir tencereye yerleştirin. Çok az sıcak su ilavesiyle kapağı kapalı tencerede 20 dakika kadar pişirin.

Biberlerin haşlama suyunu çorba gibi farklı tariflere lezzet katması için ayrı bir yere süzdürün.

Daha özlü ve pürüzsüz kıvamlı bir salça elde etmek için tel süzgeçten geçirdiğiniz biberlerin kabuk (posa) kısımlarını kullanmamak üzere bir kenara ayırın. Diğer bir yöntem kısa süre haşlanan biberleri el mikseri yardımıyla püre haline getirin.

Hazırladığınız biber püresini salçaya dönüştürmek için iki seçeneğiniz var. Birinci yöntem biber püresini güneşte bekletip fazla suyunu çektirmek.

Bu yöntemde tadına bakarak kaya tuzu eklediğiniz biber püresini geniş tepsilere alın. Tepsileri toz vb. çevresel faktörlerden etkilenmeyecek bir şekilde güneşte bekletin. Tahta bir kaşıkla günde iki kez karıştırıp fazla suyunu çektirin, bu yöntem günler sürebilir.

Kapağı sıkıca kapanan, temiz ve kuru kavanozlara aldığınız biber salçasını ters çevirip bir gece bekletin. Güneş almayan ve kuru bir yerde muhafaza ettiğiniz biber salçasını, bir kez açtıktan sonra üzerine bozulmaması ve uzun süre dayanması için ikinci bir kapak vazifesi görecek sıvı yağ döküp kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

Elde ettiğiniz biber püresini derin bir tencereye alıp kısık ateşte, suyunu çekene kadar kaynamaya bırakın. Dibinin tutmaması ve sıçramaması için tahta bir kaşık yardımıyla aralarda karıştırmayı unutmayın.

Suyunu çeken ve kıvam alan biber salçasını sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bu şekilde bekletin. Bir kez açıp kullanmaya başladıktan sonra üzerine sıvı yağ döküp kapağı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza edin.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER