E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da çoğu ilden büyük olan ilçe! İl olma yolunda

05 Eylül 2023 Salı 14:32
İç Anadolu Bölgesi’nin Güneydoğu’sunda, Toros Dağları’nın eteklerinde kurulmuş olan Konya’nın ilçesi, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden bir tanesi. Nüfusu ve ekonomik potansiyeli bakımından çoğu ilden daha büyük durumda.

Türkiye'nin en kalabalık şehirleri arasında yer alan Konya, coğrafi konumu itibari ile İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Aynı zamanda büyükşehir statüsünde olan Konya, Türkiye'nin ekonomik bakımından en gelişmiş şehirleri arasında yer alıyor.

Konya'nın Ereğli ilçesi, tarihi özellikleri ve doğal güzellikleri ile de dikkat çeken yerleşim yerlerinden bir tanesi. Tarihi ve turistik zenginliği ile dünyaca ünlü olan Kapadokya sınırları Ereğli'den başlıyor.

Çoğu ilden daha büyük

Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Ereğli, nüfusu ve ekonomik potansiyeli ele alındığında çoğu ilden daha büyük durumda. İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi'ni birbirine bağlayan Sertavul Geçidi ile Gülek Boğazı'na giden yollar üzerinde bulunan ilçe, ulaşım olarak çevre illlere bağlantıları açısından önemli bir konuma sahip.

Ulaşımı kolay

Ereğli'de Devlet Demir Yolları'nın da önemli istasyonlarından birisinin bulunması ulaşım açısından kolaylık sağlıyor. Ulaşımın kolay olması o bölgenin sosyal ve ekonomik yönden gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Ereğli İlçesi en son verilere göre nüfus olarak 30.12.2022 tarihi itibari ile 87 mahallesi olup 150.978 kişinin yaşadığı bir yerleşim yeri.  Son birkaç yıl içerisinde özellikle sanayileşme alanında atılan hızlı adımlar, Ereğli'nin resmi olarak bilinen nüfusunun, daha da arttığını kanıtlayan faktörlerden biri.

İl olmayı hedefliyorlar

Tarihi geçmişi, coğrafi yapısı, yer altı ve yerüstü zenginlikleri, eğitim, sağlık, ulaşım, kentsel altyapısı olan Ereğli'de yaşayan birçok işadamı, bürokrat  ve vatandaşlar başta olmak üzere il olmayı hedefliyorlar.

Ereğli'den küçük olan iller

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi son verilerine göre Ereğli'den nüfusu küçük olan iller

Tunceli

Son verilere göre 84.366

Bayburt

Son verilere göre 84.241

Ardahan

Son verilere göre 92.481

Kilis

Son verilere göre 129.774

Gümüşhane

Son verilere göre 144.544

Ereğli'den daha küçük yüzölçümüne sahip olan iller

Yüzölçümü bakımından Ereğli 2 bin 260 kilometrekareye sahip.

 

Kilis'in yüzölçümü bin 412 kilometrekare

Yalova'nın yüz ölçümü 798 kilometrekareye sahip.

Ereğli, Yalova'dan ve Kilis'ten daha büyük yüz ölçümüne sahip.

Ereğli il olursa bağlanacak ilçeler hangisi?

Karaman ve Niğde illerine sınırı bulunan Ereğli'nin çevresinde bulunan ilçeler ise Konya Halkapınar, Karapınar ve Emirgazi, Niğde Ulukışla ve Bor ile Karaman Ayrancı.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

 

DİĞER HABERLER