E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da bu ürünü eken az! Turşusu ve salatası severek tüketiliyor

14 Kasım 2023 Salı 16:13
Türkiye’nin tarım ambarı olan Konya’da lahananın hasadı devam ediyor. Bin bir emekle hasat edilen lahanalar mutfakların vazgeçilmez ürünü.

Birçok kişi tarafından severek tüketilen lahana, Konya'nın Kaşınhanı Mahallesi ve Saraçoğlu Mahallesinde üretiliyor. Saraçoğlu Mahallesinde ufak seralarda üretilen lahanalar, Kaşınhanı mahallesinde ise tarlalarda üretiliyor.

Konya'dan Türkiye'ye ve yurt dışına gönderiliyor

 Konya'da toplanan lahanalar Türkiye'deki birçok şehre gönderiliyor. Beyaz lahananın ardından Konya'da kara lahana da giderek yaygınlaşıyor. Hasat edilen karalahanalar sadece Türkiye değil yurt dışına bile gönderiliyor.

Mutfakların vazgeçilmez ürünü

Konya'da hasadı devam eden lahana, mutfakların vazgeçilmez ürünü oluyor. Turşusundan yemeğine kadar birçok alanda kullanılan lahana, Konya'da son zamanlarda çiftçilerin yeni ürünü oldu.  Güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan lahananın bölge bölge hasadı devam ediyor.  

Konya'da tüccarlara satılıyor

Havuç, karalahana gibi önemli ürünlerin üretim merkezi haline gelen Kaşınhanı Mahallesi, ihracat potansiyelinin de olmasından dolayı birçok ülkeden ve şehirden TIR veya kamyonlar geliyor. Bu nedenle çiftçiler kendi ürünlerini tüccarlara ya da hallerde satıyorlar.

Lahananın faydaları

Lahana, kalsiyum, magnezyum, potasyum, diyet lifi açısından zengin bir besin. Tiamin, folat ve C vitamini içerdiğinden sağlığa birçok faydası bulunuyor. C vitamini açısından zengin olan lahana, İyi bir lif kaynağı oluşturur. Kalp sağlığını iyileştiren lahana, kataraktı önlemede de etkilidir.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER