E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Karaman’da 11 köyde yetişiyor ama Konya’da yetiştirilmeye uygun değil!

09 Ekim 2023 Pazartesi 15:36
Konya’da kışlar sert, soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçmesi bazı meyvelerin yetişmesine engel oluyor. Peki, Konya’da zeytin ağacı yetişir mi?

Konya Türkiye'nin tahıl ambarı olarak görülse de hava şartları sebebiyle bazı meyveler Konya Ovası'nda yetişmiyor. Tarım alanında Türkiye'nin en önde gelen şehirleri arasında yer alan Konya, bazı meyvelerin üretiminde ilk sırada olsa da bazı meyvelerde hava şartları sebebiyle yetişmiyor.

Konya'da yetişen meyveler

Kışları sert ve soğuk geçmesi, yazların ise kurak ve sıcak geçmesi bazı meyve ağaçlarını etkiliyor. Konya'da yetişen meyveler şöyle Ahududu, Alıç, Armut, Ayva, Badem, Böğürtlen, Ceviz, Dut, Elma, Erik, Üzüm, İncir, Kayısı, Kiraz, Nar, Nektarin, Şeftali, Cennet hurması ve Vişne rahatlıkla yetişebiliyor.

Konya ikliminde zeytin yetiştiriciliği

Konya ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda, kapalı balkonda zeytin ağacı yetişebilir. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişli olan zeytin ağacı, yıllık ortalama 220 mm yağış ile verimli bir şekilde büyümesi için yeterli.

Konya'da zeytin yetişir mi?

Konya yıllık ortalama 220 milimetreden fazla yağış alsa da zeytin ağacının yetişmesi için hava şartları elverişli olmuyor. Soğuk iklim koşullarında yetişmeyen zeytinin, hava sıcaklına dayanaklığı minimum sıcaklık ise -7 derecedir. Konya'da minimum sıcaklık-10 derece ve -15 dereceleri görmesinden dolayı, zeytin ağaçları hava sıcaklıkların -7 derecenin altına düştüğünde, zararlanmalar başlar ve soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar devam eder ve Konya'da büyüyüp meyve veremez.

Karaman'da yetişiyor

Mikroklima özelliğine sahip Karaman'ın Göksu havzasındaki 11 köyde yılda yaklaşık 15 bin ton zeytin üretimi gerçekleşiyor. Karaman'da son 10 yılda 3 bin dekarla başlayan zeytin bahçesi, şimdi 50 bin dekara kadar çıkmış durumda. Konya'da yetişmeyen zeytinin Karamanda yetişmesi büyük dikkat çekiyor.

Türkiye'de zeytin en çok hangi ilde yetişir?

Ülkemizde en fazla zeytin ağacı, Aydın ilinden sonra İzmir ve Manisa illerinde bulunmaktadır. Aydın ilinden sonra en fazla zeytin Manisa ilinde üretilir iken en fazla zeytin yetiştirme alanına sahip olan Aydın, İzmir ve Muğla illerinden sonra dördüncü kademede yer alıyor.

 

 

 

DİĞER HABERLER