E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

AK Parti’den “kripto varlık’’ için mevzuat hazırlığı

21 Kasım 2023 Salı 13:23
AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, kripto varlıklarla ilgili bir taslak hazırlığının bulunduğunu belirterek, “Yenilikçi teknolojiler alanında, gerek blokzincir gerek yapay zeka, Türkiye’nin söz sahibi ülkelerden biri olacağına inanıyorum. Bu istikametteki yürüyüşümüz devam ediyor“ dedi.

AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, blokzincir dünyasında önemli kuruluşları buluşturan etkinliklerde sektörün önde gelenleriyle bir araya geldiklerini belirterek, "Hakikaten mutluluk duyuyorlar. Bizim toplumumuzda daha çok kripto varlıklar vesilesiyle bilinen ama aslına bakacak olursanız kripto varlıkların çok ötesinde bir teknoloji alanı bu. Bu, lojistikten tutun sağlık yönetimine kadar dünyayı dönüştürebilecek bir teknolojik bakış açısıdır" diye konuştu.

"Merkeziyetsiz" denilen, ortada bir otorite kalmadan tamamen toplumsal güven esasıyla hareket edebilen, akıllı sözleşmeler yoluyla birçok sürecin hızlandığı, otomatikleştiği bir yapıdan bahsettiklerini kaydeden İleri, "Bunun Türkiye için ne kadar kritik olduğunu gördüğümüzü sevinerek karşılıyorlar. Bize, Türkiye'nin bu anlamda önemli söz sahibi olabileceğini, ciddi avantajları olduğunu anlatıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Onların görüşlerini gerekli yerlere ilettiklerini anlatan İleri, yasama sürecinde de bunların dikkate alındığını dile getirdi.

"Yenilikçi teknolojiler alanında Türkiye söz sahibi ülkelerden biri olacak"

Gerek insan kaynağı gerek yenilikçi iş kültürü gerekse coğrafi lokasyonunun, Türkiye'yi bu süreçlerde stratejik bir konuma getirdiğini belirten İleri, siyasetçilere düşenin de bu konunun ne kadar kritik olduğunu sürekli gündemde tutmak olduğunu söyledi.

AK Parti'nin, işin detayına girebilecek düzeyde uzman kadrosuyla çalıştıklarını anlatan İleri, "Yenilikçi teknolojiler alanında, gerek blokzincir gerek yapay zeka olsun, Türkiye'nin söz sahibi ülkelerden biri olacağına inanıyorum. Bu istikametteki yürüyüşümüz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"Yasama süreciyle teknolojik gelişmenin birbirinden kopuk olmamasına önem veriyoruz"

Kripto varlıklar konusuna da değinen İleri, bu alanın gelişmiş ülkelerde dahi yeni yeni olgunlaşmaya başlayan bir alan olduğunu, Avrupa Birliği (AB) Kripto Varlıkları Yönetmeliği'nin (MiCA) 2024'te devreye gireceğini söyledi.

ABD'de bu konuda federal anlamda kapsayıcı bir uygulama olmadığını dile getiren İleri, "Türkiye, bu anlamda hızlı hareket eden ülkelerden biri. Geçtiğimiz yıllarda bir çalışma başlattık. Ben de sürecin bir kısmında vardım. Kripto varlıklar noktasında ciddi bir toplumsal ilgi var. Burada vatandaşımızı korumak, vatandaşımızın güvenliğini sağlamak ama bir yandan da blokzincir zihniyetinin önünü açmak, onun önünü kapatmamak noktasında çalışmalarımız oldu, oluyor. Bu kapsamda sektörle de iletişim halindeyiz. İlgili kurumlar çalışmalarını yapıyorlar. İlerleyen süreçlerde bu konu tekrar gündeme gelecek" bilgisini paylaştı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İleri, bir taslak üzerinde çalışıldığını söyledi.

"Yeni bir kavram ortaya atıyoruz: Dijitalin siyaseti"

Teknolojinin nasıl kullanıldığından ziyade nasıl tasarlandığının önem taşıdığını dile getiren İleri, "Tasarım, kendi kullanım kültürünü oluşturuyor o kullanım kültürü de eninde sonunda toplumu derinden etkiliyor" dedi.

İleri, "Siyasetçilerin buradaki duruşu ne olmalı?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Biz, burada AK Parti olarak yeni bir kavram ortaya atıyoruz: Dijitalin siyaseti. Bu kavramla şunu ifade etmeye çalışıyoruz: Siyasetçinin teknolojiyle ilişkisi aslında iki boyutlu bir taraftan teknolojiyi son derece etkin bir şekilde kullanması gerekiyor ama diğer yandan da teknolojiyi kullanmakla yetinmemeli, teknolojinin doğru istikamette ilerlemesine de vesile olmalı. Madem tasarım aşaması dahi bu işte belirleyici hale geldi, işte o tasarım aşamasında toplumsal hassasiyetleri doğru bir şekilde bu tasarımları yapan gruplara aktarmak gerekiyor. Dijitalin siyaseti aslında bu iki kavramın birbiriyle adeta el ele ilerlemesi süreci. Aslında bunun güzel örneklerinden biri yapay zeka süreci."

"Yapay zeka doğru yönde mi gidiyor?" tartışmasına da değinen İleri, "Günün sonunda teknolojiyi nasıl kullandığınız önemli ama daha da önemlisi teknolojiyi doğru şekilde en baştan kurgulamak. Biz buna 'adil teknoloji' diyoruz. Seçim beyannamemizde de 'insan odaklı dijital dönüşüm' ifadesi var" diye konuştu.

"Bizler, insanlığa yararlı teknolojileri hep beraber geliştiriyor olacağız"

Türkiye olarak "Türkiye'nin Yüzyılı" sürecinde daha da iddialı olduklarını ifade eden İleri, "'Daha adil bir dünya mümkün Dünya 5'ten büyüktür' bakışını hayata geçireceksek, son gelişmelerde de çok net görüyoruz ki dünyada bunu hayata geçirecek bir ülke varsa o da Türkiye'dir. Bunu yapmak için sadece rutin teknoloji geliştiren değil yeni bir yaklaşım, yeni bir tarz, yeni bir ekol geliştiren ülke olmamız lazım. İşte buna 'insan odaklı teknoloji' de 'adil teknoloji' de diyebiliriz. Bu coğrafyadan çıkan sistemler, platformlar, ürünler ileride insanlığa hizmet edecek ürünler olacaktır" yorumunu yaptı.

Sosyal medyadaki dezenformasyon probleminin de internetteki siber güvenlik probleminin de tasarımsal bir problem olduğunun altını çizen İleri, "Bizler, insanlığa yararlı teknolojileri hep beraber geliştiriyor olacağız" dedi.

DİĞER HABERLER