E-gazete
Kredi notu kişilerin finansal işlemleri doğrultusunda birçok bilgiyi vermesiyle bilinir. 1995 yılında ortaya çıkan bu not sistemi hem kişilerin hem de bankaların faaliyetlerini büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. Bazı eylemler ise kredi notunu düşürme ve yükseltme üzerinde son derece etkilidir.
Kredi Notu Ne Anlama Gelir?
Bu not sistemi kişilerin borç bilgilerine, daha önce çektikleri kredilere ve hangi alanlarda ödeme yaptıklarına göre belirlenmektedir. Bu sayede kişiler tüm finansal işlemlerini etkin bir şekilde takip etme imkanına sahip olur. Bu not değeri ise 1 ve 1900 arasında bir değere sahip oluyor. Eğer notunuz 1900 değerine yaklaşmışsa bu noktada riskli olduğunuzu söylemek mümkün. Risk taşıyan kişiler bankalar aracılığıyla gerçekleştireceği finansal işlemlerde birtakım zorluklar yaşayabilir.
Notunuzu yükseltmek için ise yapabileceğiniz yöntemler mevcuttur. Notunuz yükseldikten sonra gönül rahatlığıyla bankanıza giderek kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Bankalar düzenli ve tutarlı ödeme yapan müşterilerini bu noktada her daim ön planda tutmaktadır. 
Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?
Kredi notu hesaplama işlemini gerçekleştirmek isteyen kişilerin ilk aşamada hangi bankanın bünyesinde olduğunu bilmesi gerekir. Her banka not hesaplama aşamasında farklı oranlar ortaya koymaktadır. Bu oranların toplam değerli ise ortaya not değerini çıkarır. Bu noktada bankalar ilk ve en önemli adım olarak kişilerin kredi ödeme tarihlerini geciktirip geciktirmediğini kontrol ediyor. Aynı zamanda güncel olarak ödediğiniz borçlarınız, yeni çektiğiniz fakat ödemesi başlamayan krediler ve ne sıklıkla kredi kullandığınız gibi unsurlar da bu noktada belirleyici bir etmen olarak sayılıyor. Bankanızın sitesine giriş yaparak bu oranları kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ardından gerekli hesaplamaları gerçekleştirerek not değerinizi rahatlıkla görebilirsiniz.
Kredi Notu Nasıl Artar?
Kredi notu nasıl artar diye düşünüyorsanız bu noktada dikkat etmeniz gereken çeşitli unsurlar bulunuyor. Bunun için ilk olarak bankanızın sizden beklentilerini iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Eğer takibe düşen bir borcunuz mevcutsa borcunuzu yapılandırmalı ve en kısa sürede ödeme işlemlerine başlamalısınız. 
Aynı zamanda tarihi gecikmiş ödemeleriniz var ise son ödeme tarihlerinizi kaçırmadan ödeme yapmanız gerekir. Bankalar düzenli bir şekilde yaptığınız tüm ödemeler üzerinde gerekli kontrolleri sağlamaktadır. Eğer borcunuzun asgari miktarını ödemek yerine tümünü öderseniz bu işlem sizin için notunuz üzerinde olumlu sonuçlar doğurur.
Bankalar aynı zamanda sahip olduğunuz gelir düzeyi ve borcunuz arasındaki paralelliği de göz önünde bulundurur. Eğer düzenli olarak gelir seviyenizden yüksek borçların altına giriyorsanız bu durum bankanızın hoşuna gitmeyecektir. Bu noktada bankalar kişisel faturalarınızı düzenli bir şekilde ödeyip ödemediğinizi de göz önünde bulundurur. Eğer kredi notunuzun artmasını istiyorsanız finansal işlemlerinizde tutarlı olmalı ve bankanıza verdiğiniz sözü tutarak hiçbir ödemenizi geciktirmemelisiniz. Bu şekilde bankanızın güvenini kazanabilir ve kredi başvurunuzun olumlu geçmesini sağlayabilirsiniz.
Kredi Notunu Ne Düşürür?
Kredi notunu düşüren etmenler kişilerin bankalardan kredi almasını büyük ölçüde zorlaştırıyor. Eğer kişiler ödemeleri üzerinde takip gerçekleştirmiyor ve ödemelerini zamanında yapmıyorsa bu durum büyük ölçüde sahip olduğunuz notu düşürüyor. Bankaların ilk dikkat ettiği unsur olan ödeme tarihleri bu noktada önem taşıyor. Bankalar mevcut borç durumunuza da bakarak her ay düzenli olarak ödeme yapıp yapmadığınızı kontrol ediyor. Eğer ödemeleriniz düzensiz ve tutarsızsa bu durum notunuzun düşmesine sebep oluyor. Aynı zamanda ödemesini sağlayamayacağınız borçların altına girdiyseniz banka bu durumu da tespit edebileceği için kredi notunuz düşüyor. Bu unsurlara özen göstererek notunuzun düşmesini engelleyebilirsiniz. Ardından gönül rahatlığıyla kredi başvurusunda bulunmanız mümkün hale gelir.