E-gazete
Konya Şeker'in entegre sanayi modelinin bir uzantısı olarak Çumra Şeker Entegre Tesislerinde kurduğu seralarda yetiştirilen domatesler Çatalhöyük markasıyla pazara çıkıyor.
Sıfır atık üretim anlayışı ile çalışmalarını yürüten Konya Şeker'in çevreye duyarlılığının simgesi olan seralarında yetiştirdiği domatesler Çatalhöyük markası ile tüketiciye sunuluyor.
Topraksız üretim!
Şeker üretiminde ortaya çıkan sıcak suyu enerji harcayarak soğutmak yerine, değerlendirme fikriyle ortaya çıkan sera yatırımı amacına ulaştı.
Konya Şeker, topraksız seralarda, ultra klimalı ortamda ileri teknoloji ile tarım ilacı kullanılmadan üretilen domatesler çok beğenildi.  
Çumra Şeker Entegre Tesislerinde 4,1 milyon euroluk yatırımla, toplam 55 bin metrekarelik alanda kurulan seralarda domatesin yanı sıra salatalık, muz, kakao, hurma ve frambuaz gibi Konya ikliminde yetişmesine imkânsız gözüyle bakılan ürünlerin de denemesini yapılıyor.
Yıllık 2 bin 500 ton üretim kapasitesine ulaşan Çatalhöyük markalı salkım domatesler iç ve dış pazara sunuluyor.
Kimyasal yok!
Fabrikadan çıkan sıcak su ile üretim maliyetini yüzde 40 düşürdüklerini ifade eden  Pankobirlik Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, seraları ve sera ürünleriyle ilgili şunları söyledi:
"Konya Şeker, üretim tesislerinde esas aldığı enerji tasarrufu, geri dönüşüm, her atık maddeyi bir başka ürünün hammaddesi olarak yeniden kullanma, atık suyun içme suyu kalitesinde arıtılması, tesislerdeki sıcak suyun seralarda değerlendirilmesi gibi sayısız çevreci uygulamayla çevreye büyük katkı sunuyor. Ultra klimalı seralarımız 38 bin 500 metrekare alana, tam kontrollü modern seralarımız ise 17 bin metrekarelik alana yayılıyor. Şeker fabrikamızda üretim sürecinden gelen sıcak su, sera için gerekli ısıyı sağlarken bu dolaştırma işlemi ile soğuyarak, üretim prosesine tekrar verilebiliyor. Hem su, hem enerji tasarrufu sağlayan sistemle ısıtılan seralarda yetiştirilen ürünler, tam kontrollü olarak üretiliyor. Kontrollü üretimde su ve gübre tasarrufu sağlanıyor. Toprak regülatör olduğu için verilen gübre ya da suyun ne kadarının bitki tarafından kullanılacağının tespitini yapmak zor olmasına karşın, topraksız üretimde bu sağlanabiliyor. Kontrolü bizim elimizde olduğu için kaliteli bitki üretiyoruz, bunu da raf ömründen anlıyoruz. Ürünlerde kimyasal ilaç kullanılmıyor, biyolojik mücadele uygulanıyor bu da kaliteyi artırıyor.”
 Sıvı mineral besin karışımları ile bitki yetiştirme tekniği olan kontrollü ortamda topraksız tarım uygulamaları yaptıklarını belirten Erkoyuncu, "Topraksız tarım genel olarak ilk yatırım masrafları yüksek bir tarımsal üretim şeklidir. Bu sebeple bu yatırımın, kontrolsüz çevre şartlarının olumsuz etkilerinin azaltıldığı ve birim alandan yüksek verimlerin alındığı gerekirse ısıtma ile üretimin yıl boyu sürdürülebildiği seralarda yapılması tercih ediliyor” dedi.
İleri teknoloji sera!
Konya Şeker'in şu an dünyada kullanılan sera teknolojilerinin en ilerisini kullandığını vurgulayan Erkoyuncu, sektörde kullanılan daha iyi bir uygulamanın olmadığını belirtti ve Orta Anadolu gibi çok soğuk iklim şartlarına sahip bir bölgede 45 derece sıcaklık ile seraları ısıtılabildiklerini sözlerine ekledi. Konya Şeker'in çevre dostu seraları kendi atıklarını dezenfekte edip tekrar kullanabiliyor.
(Mehmet Kemal Sayın)