Bakan Bolat: “Dış ticaretteki korumacı anlayış refahı azaltıyor”

 Bakan Bolat: “Dış ticaretteki korumacı anlayış refahı azaltıyor”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, OECD Bakanlar Toplantısı’nın ardından Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile görüştüğünü belirterek, “Güçlü tarihi ve kültürel bağlarımız, köklü ekonomik ilişkilerimiz bulunan Macaristan ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizi çok daha güçlü seviyelere çıkaracağız“ dedi.

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından, Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen, OECD Bakanlar Toplantısı'na ilişkin paylaşım yaptı.

OECD Bakanlar Toplantısı açılış oturumunun ardından, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile görüştüğünü bildiren Bolat, "Görüşmede, 2023 yılında 4 milyar doları bulan ticaret hacmimizin, 2024 yılında da artış trendini sürdürüyor olmasının bizleri ziyadesiyle mutlu ettiğini ifade ederek, 1 Temmuz 2024 tarihinde AB Dönem Başkanlığını devralacak Macaristan ile hem AB içerisindeki işbirliğimiz hem de ikili ticaretimizi geliştirebileceğimiz yeni alanlarla ilgili kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. Güçlü tarihi ve kültürel bağlarımız, köklü ekonomik ilişkilerimiz bulunan Macaristan ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizi çok daha güçlü seviyelere çıkaracağız." değerlendirmesinde bulundu.
"Kurallara dayalı bir ekonomik düzene ihtiyaç var"

Bolat, OECD Bakanlar Toplantısının, "Güçlü Ekonomik Büyümeyi Hızlandırmak İçin Serbest Ticaretin ve Yatırımın Teşvik Edilmesi: Kurallara Dayalı, Serbest ve Adil Bir Uluslararası Ekonomik Düzen" temalı oturumuna iştirak ettiğine değinerek, şunları kaydetti:

"OECD Bakanlar Toplantısının, 'Güçlü Ekonomik Büyümeyi Hızlandırmak İçin Serbest Ticaretin ve Yatırımın Teşvik Edilmesi: Kurallara Dayalı, Serbest ve Adil Bir Uluslararası Ekonomik Düzen' temalı oturumunda, ülkemizin görüşlerini ifade ettik. OECD üye ülkeleri olarak iklim değişikliği, tedarik zinciri aksaklıkları ve adil olmayan ticaret uygulamaları karşısında, güçlü ve iyi işleyen kurallara dayalı bir ekonomik düzene ihtiyacımız olduğunu ifade ederek, küresel ticaretin sorunlarına ilişkin çözüm önerilerimizi dile getirdik."

"Dış ticaretteki korumacı anlayış refahı azaltıyor"

Bolat, Fransa'nın başkenti Paris'te katıldığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Bakanları Toplantısı hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin OECD'ye kurulduğu tarihten bu yana üye olduğunu ifade eden Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Türkiye'yi temsilen OECD'nin yıllık Bakanlar Toplantısı'na katılım gösterdiklerini belirtti.

Bolat, toplantı kapsamında Bakan Şimşek ile farklı oturumlarda konuşma yaptıklarını anlatarak, bugünkü zirvenin konusunun "Dünya ekonomisindeki değişim rüzgarlarını koordine etmek" olduğunu söyledi.

OECD'ye üye ülkelerin sayısının 38'e çıktığını kaydeden Bolat, "Bu çerçevede OECD sadece bir Avrupa kuruluşu olmanın ötesine geçti. Hem Güney Amerika'dan, Kuzey Amerika'dan hem de Uzak Doğu'dan çok sayıda, Asya-Pasifik'ten üyeleri var." diye konuştu.

Bolat, Türkiye olarak oturumlara katkıda bulunduklarını belirterek, "Bu tür zirvelerin en önemli faydası da ikili görüşmeler yapma fırsatı sunması." dedi.

Bakan Bolat'ın OECD'deki diplomasi trafiği

Toplantı kapsamında Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Saito Ken ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Bolat, görüşmeler sırasında Türkiye, bu ülkeler ve AB arasındaki var olan gündemleri değerlendirdiklerini bildirdi.

Bolat, Macaristan'ın haziranın sonunda AB'nin dönem başkanlığını alacağını hatırlatarak, "Macaristanlı meslektaşımla kendilerinin dönem başkanlığında Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin sıkıntılı konularının ilerletilmesi, halledilmesi ve ilişkilerde bir gelişme sağlanması başlıklarını konuştuk. Başta vize konusu, taşıma kotaları ve karşılıklı ticaret olmak üzere." ifadelerini kullandı.

Singapur ve Türkiye arasında halihazırda bir ticaret anlaşması olduğuna değinen Bolat, "Herhangi ihtilafımız olan bir ülke değil. Singapur'un Türkiye'de 11,5 milyar dolar yatırımları var. Ülkemiz açısından önemli bir yatırımcı ülke." değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, gelecek yıl Japonya'nın Osaka kentinde yapılacak Dünya İhracat Fuarı'na Türkiye'nin de katılacağını ve iki ülke arasındaki karşılıklı ticareti konuşacaklarını ifade etti.

Bakan Bolat, Japonya'dan tarım ve balıkçılık ürünlerinin ticareti konusunda bekledikleri tavizler olduğunu kaydetti.

"Güçlü ekonomik büyümeyi hızlandırmak için serbest ticaretin ve yatırımın teşvik edilmesi: Kurallara dayalı, serbest ve adil bir uluslararası ekonomik düzen" başlıklı oturumda konuşma yaptığını aktaran Bolat, bu oturumda sanayilerin yeşil ekonomiye uyum sağlayarak Batı'da oluşan karbon vergisi düzenlemelerinde mağdur olmamalarının yanı sıra dünya ticaret sisteminde çok taraflı ve kurallara dayalı sistemin oturmasının sağlanması gibi konuların ele alındığını belirtti.

Bolat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üzülerek görüyoruz ki son yıllarda özellikle salgın başladıktan bu yana ve Rusya-Ukrayna Savaşı, diğer coğrafi gerilimler, jeopolitik gerilimlerin olduğu bir ortamda yoğun bir korumacı anlayış var dış ticarette. Bu da dünya ekonomisinin, dünya ticaretinin ilerlemesini, gelişmesini engelliyor ve refahı azaltıyor."

Oturumda, ticaret sisteminin yeniden güç bulması ve anlaşmazlıkların çözümü için üye ülkelerin uluslararası düzenlemelere uyması konusuna değindiğini dile getiren Bolat, ülkelerin yoğun bir sübvansiyon ve devlet yardımları politikalarına döndükleri ortamda uluslararası rekabeti bozucu etkilerin çıktığına dikkati çekeceğini anlattı.

"Burası bir mutfak gibi"

Bolat, OECD'nin önemli bir kuruluş olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bugüne kadar dünyadaki gelişmelerde dünya ticaretinin serbestleştirilmesi, hizmetlerdeki serbestleşme, dünyada sermaye hareketlerinin liberasyonu, iklim değişikliğiyle mücadele ve sübvansiyonların rekabeti bozucu etkilerine karşı mücadele ve bu noktada özellikle yeşil ekonomiye geçiş, dijital ekonomiye uyum sağlama gibi başlıklar buralarda pişiriliyor. Yani burası bir mutfak gibi."

Bu konuların OECD'de konuşulduktan sonra dünya ekonomisinde yasal düzenlemeler haline geldiğini belirten Bolat, "O yüzden OECD'nin üyesi olmamız ve bu çalışmalara katılmamız ve bu

Kaynak: AA

  • #bakan bolat #dış ticaret #OECD #ticaret bakanı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER