Ortadoğu’da Yeni Oyun: Silahla Olmadı, Parayla Dene
ALARM!!!!
Mikrofonla Ezan Okunurken Sağa/Sola Dönülür mü?
Alenen Rezalet!
ÇUMRA KARKIN’DA TANDIR EKMEĞİNİN SICAK YOLCULUĞU
Osmanlı’nın Diriliş Şehri:Bilecik
ALTI ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
TARİHİ BULUŞMADAN NOTLAR
KIZILDERELİ KATLİAMI
Ocak enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi faiz indirimlerini sekteye uğratabilir
Acı nedir bilir misiniz?
ORTA-DOĞU’DA KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYOR.
Honda Civic Yenilendi
ARAP EDEBİYATÇILARININ TÜRKİYE VE TÜRKLERE BAKIŞI 2
MERHAMET ETMEYEN KİMSEYE MERHAMET OLUNMAZ
Eğitim de denetim de şart
Futbol hatalar oyunu derken bunu kastetmemiştik
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
İlm-i hâl "davranış bilgisi” anlamına gelir. Daha çok, temel dinî bilgileri ihtiva eden el kitaplarının genel bir adı olarak biliriz. Başka hiçbir kitap olmayan köy evlerinde bile Kuran-ı Kerim'den sonra bir de İlm-i hâl kitabı bulunurdu. Gelinlik kızların ilk çeyizi Kur'an-ı Kerim olur ve çeyiz yazılırken listenin başına ilk önce Kur'an-ı Kerim yazılırdı.
Balıklama daldığımız sosyal medyada davranış ölçülerine, sosyal medyanın ilmihaline dair, MGV Yayınları'ndan çıkan Abdülaziz Kıranşal'ın "Sosyal Medya İlmihali” adlı bir kitabı bulunmakta.
"... Tarihi süreç içerisinde özellikle haçlı seferleri ile İslam dünyası üzerindeki emellerine ulaşamayan Batı, kitle iletişim araçlarının gelişmesi, İnternet ve sosyal medya ile birlikte modern haçlı seferlerini kültür emperyalizmi üzerinden sürdürmektedir. ...Kültür emperyalizmi; tanka, topa, tüfeğe başvurmadan bir toplumu içten içe, sessiz ve sedasız sömürme faaliyetidir. Bunu yapabilmenin başlıca yolu; o toplumun medyasını, kitle iletişim araçlarını kontrol ederek kendi kültür ve değerlerinden koparıp batılı değerlere bağlamaktır” diyor.(s:135)
Hatta "Bugün küresel emperyalist sömürü sisteminin tüm dünyayı tek din, tek kültür, tek devlet olarak yönetebilme projeleri doğrultusunda internet büyük hizmetler sunmaktadır. Dünyaya Batı kültürünün ihracı, bilgi ağlarının kontrolü ve denetimi, kitleleri ve toplumları kontrol etme, istenildiğinde büyük halk isyanları çıkarma gibi birçok Siyonist ve emperyalist hedeflerin gerçekleşmesi de internet ve sosyal medya büyük rol oynamıştır.”(s:20) İnternetle birlikte dünya gündemi çok rahatlıkla belli bir merkezden yönlendirebilecek bir durumdadır. İnternet ve sosyal medya platformları günümüzde büyük askeri silahlardan daha tehlikeli hale gelmiştir. Bugün; sosyal medya gündemini yalan haberlerle kilitleyip çıkarılacak büyük halk isyanları ile kitle imha silahlarının bile yapamayacağı etkileri yapmak mümkündür. (s:46)
Bu ahvalde, Müslümanların sosyal medya tavrı ne olmalı sorusuna cevap mahiyetinde Kıranşal; "...bir Müslüman internet ve sosyal medyaya ciddi külfetleri olan büyük bir nimet olarak bakmalıdır...” diyor.(s:33) Beğen tuşuna tıklayarak yaptığımız her beğeni onaylamak demektir. Sosyal medyada neyi ve kimi onayladığımız, dikkat etmemiz gereken en önemli husustur. Normal hayatta beş kuruş etmeyen insanlar bazen sosyal medyada milyonların sevgilisi olabilir. Bizim derdimiz milyonların değil, Allah'ın beğenisini kazanmaktır. Aslında insan sosyal medya ile kendi amel defterinin küçük bir kopyasını da tutmaktadır, diyebiliriz... Unutmayalım, kıyamet günü belki gerçek âlemde yapıp ettiklerimizden daha fazla sanal âlemdeki hayatımız başımıza bela olabilir... (s:36) Normal hayatta hakkına girdiğimiz bir kimseyi bulup helalleşmek belki mümkündür. Ancak sosyal medya aracılığıyla hakkına girdiğimiz binlerce insanı bulmak imkânsız gibidir. (s:94)
Çok sık yapılan bir yanlışlardan biri de kaynak bildirmeden ya da başkasına ait bir bilgiyi irtihal etmek. "...Başka birinin yazdığı bir sözü kendine mal etmek ahlaken düşük karakterli olmaktır. Bu sözü alıp altına kendi ismini yazman veya kendi sözünmüş gibi paylaşıp sosyal medya platformlarında itibar elde etmeye çalışman internetin seni ne hale getirdiğini görmen için iyi bir fırsattır. Sanal âlemde bile itibarın başkalarının sözleriyle artıyorsa karakterin konusunda ciddi ciddi düşünmen gerektir. (s:124)
Yani, "günlük hayatta kadın ve erkek arasındaki İslami ölçüler neyse internet ve sosyal medya platformlarında da aynı ölçüler geçerlidir. İslam'ın kadın erkek ilişkileri açısından koyduğu hiçbir ölçü internet nedeniyle değiştirilemez. Günlük hayatta ne haram ise İnternette de o haramdır.(s:124)
Bugün İslam toplumu, tüm bu günah ve sapkınlıkları filtreleyebilecek, teknolojik keşifler yapacak mü'min gençleri beklemektedir. (s:91)
Yazacak, aktaracak çok şey var. En iyisi siz kitabı okuyun, okutun…
Vesselam...
HUZUR KENDİ İÇİMİZDE
VATAN AŞKI
MİLLETİN KANALI
KUL HAKKI
GÜLÜNCE HAYAT GÜZEL
EMROLUNDUĞUMUZ GİBİ !
Büyük Sermaye
YÂ BASÎR !
BİR NEBZE NASİHAT
KAPILMA DÜNYANIN CAZİBESİNE !