Kurban Bayramı’nda teşrik tekbirlerini kaçırmayın: Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor?

 Kurban Bayramı’nda teşrik tekbirlerini kaçırmayın: Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor?
Kurban bayramı yaklaşırken teşrik tekbirleri merak ediliyor. Teşrik tekbiri nedir, Teşrik tekbiri ne zaman getirilir, Teşrik tekbiri ne zaman başlar, Teşrik tekbiri farz mı, Teşrik tekbirleri kaza edilir mi? Teşrik tekbirlerine dair merak edilenler burada…

Teşrik, sözlükteki anlamı itibariyle parlamak, doğuya anlamlarına gelir. Teşrik tekbiri arife günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, farz namazlarının ardından yani selamdan sonra birer kez "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahil-hamd" tekbirinin söylenmesi demektir.

Teşrik tekbirleri Arefe günü başlıyor:

Hz. Muhammed'in (s.a.v) kurban bayramının arife günü sabah namazından başlayıp bayramın dördüncü günü ikindi namazını da dahil ederek farzlardan sonra teşrik tekbiri getirdiğine dair rivayetler var. (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440)

Teşrik tekbirleri farz mı?

Hanefî mezhebine göre arife günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek bütün Müslümana vaciptir. Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501)

Teşrik tekbirleri kaza edilir mi?

Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirse teşrik tekbirleri de getirilir. Namazlar Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmiyor.  (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 82).

Namaz kılmadan teşrik tekbiri getirilir mi?

İslam'da namaz farzdır. Teşrik tekbiri ise Hanefi mezhebine göre vacip, Şâfiî mezhebine göre ise sünnettir. Namaz kılmadan teşrik tekbiri getirilmez. Arife günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahil-hamd" diyerek teşrik tekbiri getirilir ve bırakılır.

Teşrik tekbirinin anlamı ve tarihi:

Hz. İbrahim (as), Hz. İsmail'i (as) kurban etmek üzereyken Cebrail (as); "Allahu ekber Allahu ekber'' dedi. Hz. İbrahim bu tekbire;  ''Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber'' diyerek cevap verdi. İsmail (as) da ''Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" dedi. Teşrik tekbirinin Türkçe manası; "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O'na mahsustur”

  • #Teşrik tekbiri #Teşrik tekbirinin anlamı #Teşrik tekbiri ne zaman getirilir #Teşrik tekbiri farz mı #Teşrik tekbiri kaza edilir mi #Teşrik tekbirinin hükmü #Teşrik tekbiri ne zaman

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • Nesibe
    321 gün önce

    Allah kabul etsin

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER