Doğa ve Fiziksel Çevrenin Zihinsel Rahatlamadaki Rolü: Konya Kyoto Park Örneği

Mehmet Kemal Sayın
İnternet Editörü

- Güncelleme Tarihi:

 Doğa ve Fiziksel Çevrenin Zihinsel Rahatlamadaki Rolü: Konya Kyoto Park Örneği
Stresli şehir yaşamından uzaklaşıp temiz hava almak isteyenler için park ve yeşil alanlar önemli yerlerdir. Ancak yeşil alanlar sadece işlevsellik açısından değil, doğal unsurların ve fiziksel tasarımın kullanıcılar üzerindeki etkisi bakımından da önemlidir.

Selçuk Üniversitesi'nden araştırmacılar, Türkiye'nin önemli yeşil alanlarından biri olan Konya Kyoto Parkı'nda bir çalışma gerçekleştirdiler. Parktaki bitki çeşitliliği, ışıklandırma, renkler, görsel kalite gibi doğal unsurların yanı sıra kullanıcıların algısı ve davranışlarının zihinsel rahatlamaya etkisini incelediler.

konya kyoto japon parkı

Anket ve görüşmeler sonucunda doğal unsurların zenginliği, devamlı hareket ve görsel kalitenin rahatlama üzerinde etkisi olduğu görüldü. Kullanıcılar ağaçlar, sulak alanlar ve manzaralar sayesinde stresten uzaklaşabildiklerini belirttiler.

Araştırmacılar buna göre yeşil alan tasarımında bitki çeşitliliği, görsel kalite ve devamlı hareketin öneminin altını çizdi. Böylece sadece dinlenme değil, zihin sağlığına da katkı sağlanabileceğini ifade ettiler.

Çalışma sonucunda Konya Kyoto Parkı gibi yeşil alanların, şehir hayatından uzaklaşıp doğayla bağ kurmanın yanında zihinsel rahatlamaya da olanak sunduğu görüldü. Tasarımcılar için doğa unsurlarının kullanımı önemli ipuçları sunuyor.

  • #konya japon parkı #kyoto parkı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER