Türkiye tarımının başkenti Konya, 11 çeşit üründe Türkiye lideri konumundu bulunuyor.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; 2023 rakamlarını paylaştı.
Arpa ve Buğday üretimi ile tanınan Konya, yem bitkilerinin ekimi ve üretiminde de Türkiye lideri konumunda.
Yem bakliyatı olarak bilinen korunga en çok Konya'da üretiliyor. Süt ve besi hayvanları için önemli bir protein kaynağı olan korunga tohumunun üretiminin yüzde 99'unu Konya tek başına yapıyor. Pembe rengiyle dikkat çeken korunga çiçeği de arıcılık için de çok önemli bir bitkidir.
2023 verilerine göre;
KORUNGA TOHUMU:
Türkiye'de üretilen 166 ton korunga tohumunun yüzde 99'ü Konya'da üretildi.
Konya'da 2023 yılında 165 ton korunga tohumu hasat edildi.
DANE MISIR:
Türkiye'de üretilen 9.000.000 ton dane mısırın yüzde 23'ü Konya'da üretildi.
Konya'da 2023 yılında 2.043.903 ton dane mısır hasadı yapıldı.
MACAR FİĞİ:
Türkiye'de üretilen 1.053.794 ton Macar fiğinin yüzde 32'si Konya'da üretiliyor.
Konya'da 2023 yılında 342.056 ton Macar fiği üretimi yapıldı.
Korunga Tohumu nedir?
Otunda yüzde 20-25, tohumunda ise yaklaşık yüzde 36 oranında ham protein içeren korunga tohumu hayvan yemi olarak kullanılıyor.
Korunga bitkisinin çiçeği de arılar için çok değerlidir.
Tarıma çok elverişli olmayan taşlık, eğimli arazilerde bile yetişebilen bu bitki önemli bir protein, bal özü ve polen kaynağıdır.
(Meltem Gürbüz)