Bitcoin caiz mi? Kripto Para haram mı! Sanal para helal mi

Samet Kuyrukcu
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

- Güncelleme Tarihi:

 Bitcoin caiz mi? Kripto Para haram mı! Sanal para helal mi
Bitcoin gibi kripto paraların caiz olup olmadığı, sanal paralardan gelir elde etmenin helal mi haram mı olduğu merak ediliyor.

Bitcoin gibi sanal paralar caiz mi? Kripto para haram mı? Diyanet ve kamuoyunda geniş kitlelere hitap eden isimler bu konuda nasıl düşünüyor.

İşte cevaplar;

Diyanet TV Dr. Fatih Aydın: Bitcoin caiz mi?

Bir para güven vermelidir. Güvensiz para toplumda insanların zarar görmesine neden olur. Bu açıdan para devletler, insanlar ya da belirli otoriteler tarafından kontrol edilebilmelidir. Hem ülkemizde hem uluslararası boyutta cevap arayan sorular var. Belirsizlik var. Paranın aldanma ve aldatmaya sebep olmaması gerekiyor. Bitcoin çok hızlı yükselip düşebiliyor. Yani bu paraya kimse güvenemez çünkü hak kaybına sebep oluyor. Şifresini kaybedenler de parasından oluyor. Ortadan kaybolan paralar var, dolandırılan insanlar var. Hesap verilebilir, denetlenebilir düzeyde değiller. Biz bitcoin gibi kripto paralara caiz değil diyoruz.

Cübbeli Ahmet Hoca: Kripto para haram mı?

İslamiyet elle tutulan, gözle görülen şeylere mal olarak görüyor. Zamanla bu kavram genişletildi. İlk zamanlar altın ve gümüş vardı. Kağıt para bile doğru görülmüyordu. Pırlanta ve elmas da değer olarak görülmüyordu. Fıkıhçılar bunu hatta telif haklarını, markaları bile mal olarak kabul etti. Kripto paralara günahtır, günahtır diye yorum yapamayız. Ama aldanma ve aldatma olarak yorumlayabiliriz. Arkasında devlet yok, dolayısıyla muhatabın olacak bir devlet yok, müessese yok. Biz bu noktada caiz değil diyoruz. Devletler bu işe girerse durum değişir. Türkiye Cumhuriyeti benim kripto param budur derse durum değişir. Şuan için bu sanal paralardan elde edilen geliri kimin neye kullanacağı belli değil.

Fatih Kalender: Sanal para helal mi?

Bitcoin gibi sanal paralar, kripto paralar caiz değildir. Gerçek manada bir para değeri görmemesi, arkasında bir devlet otoritesinin olmaması buna sebeptir. Buradan elde edilen gelir de helal değildir. Müslümanlara bunlardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz. İsmailağa Fetva Kurulu olarak bitcoin ve benzeri kripto paraların caiz olmadığını söylüyoruz.

Nihat Hatipoğlu: Bitcoin haram mı?

Çok çelişkiye düştüğümüz borsada bir değer var, elinize alabileceğiniz hisseler var, kağıtlar var ama kripto paralar çok başka bir şey. Bitcoin caizdir diye gönül rahatlığı ile söyleyemem, haramdır da diyemem. Şuan için uzak durulması gerekir. Olmayan bir para var ortalıkta. Her şey internet üzerinden ve bu konuda endişeliyiz. Uzak durun. Benim kendi kanaatim böyledir.

Halil Konakcı: Bitcoin helal mi?

Bitcoin ilk defa uyuşturucu ticaretinin ele geçmeden, vergiye tabi olmadan, kontrol edilmeden nakledilmesi için uygulanan bir müessesedir. Şuan da öyle işliyor. Ama öyle bir yayıldı ki insanlar buradan alıp satmaya başladı. Caiz değil, külliyen haramdır.

İhsan Şenocak: Kripto para caiz mi?

Para bir değişim aracıdır, mal değildir. Kağıt paraları devlet basınca meşru oldu. Şimdi bu sanal paraların arkasında devlet yok yani uydurma bir paradır bu. Bütün kazancınızı bir anda kaybedebilirsiniz. Burada kumar var ve İslam buna izin vermez. Bitcoin gibi sanal paralarla bir Müslümanın işlem yapması caiz değildir, helal değildir. Paradan para kazanmak zaten caiz değildir.

  • #Bitcoin helal mi #Bitcoin Caiz mi #Bitcoin haram mı #Kripto para caiz mi #Sanal para caiz mi #Sanal para helal mi #Kripto para helal mi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER